top of page
  • Writer's pictureJani Heino

Kuhinaa karhunputkella

Updated: Dec 26, 2022

Karhunputki (Angelica sylvestris) on yleinen, kookas ja näyttävä kasvi, joka kukkii havaintoalueellani heinä-elokuussa. Se on erinomainen hyönteiskasvi, houkuttaen useita lajeja eri lahkoista vierailemaan kukinnoillaan. Alla olevassa johdantokuvassa pääkohteen, kimalaiskuoriaisen (Trichius fasciatus), lisäksi on useita kaksisiipis- ja pistiäislajeja. Voitaneen sanoa, että tällä kukinnolla oli jonkinmoista tungosta eräänä heinäkuun lopun aurinkoisena päivänä.



Yleensäkin samalla karhunputken kukinnolla voi tavata monenlaisia hyönteisiä, joista voi saada mielenkiintoisia kasvokuvia. Hyönteisten silmät ja suuosat ovat monimuotoisia. Tämän alla kuvassa olevan ampiaislajin identiteetin selvitän, kunhan saan aikaa avata pistiäiskirjallisuutta hieman enemmän.



Sarvijäärät ovat yleisesti tavattavia vierailijoita karhunputkien kukinnoilla. Huolimatta pitkistä tuntosarvistaan sarvijäärät liikkuvat yllättävän nopeasti ja ketterästi kukinnon kukasta toiseen. Onkin siten hieman virheellistä olettaa, että esimerkiksi näistä kolmesta alla kuvatusta lajista saisi helposti hyviä kuvia. Lajit järjestyksessä ovat nelivyöjäärä (Leptura quadrifasciata), viherkukkajäärä (Lepturobosca virens) ja myskijäärä (Aromia moschata).





Monenlaisia kärpäsiä tapaa usein runsaina karhunputken kukinnoilla, mistä osviittaa sai jo tämän blogitekstin aloituskuvasta. Harvemmin sen sijaan olen havainnut näitä kahta suhteellisen kaunissilmäistä kärpäslajia runsaina, vaan vain yksittäisiä yksilöitä samalla kertaa. Toistaiseksi en ole ehtinyt selvittämään näiden kahden lajin henkilöllisyyttä, joten lisään nimet tähän lähiaikoina.




Perhoset ovat myös usein havaittavia ja kohtalaisen helposti kuvattavia medenhakijoita karhunputken kukinnoilla. Alla siipien kuluneisuuden perusteella jo lentonsa loppupuolella ollut orvokkihopeatäplä (Speyeria aglaja) sekä vast’ikään lentonsa aloittaneet herukkaperhoset (Polygonia c-album). Kuvat on siis otettu aivan elokuun alussa. Bonuskuvana kukinnossa levännyt ja lymynnyt, ritariperhosen (Papilio machaon) toukka, joka käyttää ravinnokseen muun muassa karhunputken lehtiä.





Suosittelen ensi kesänä pysähtelemään hetkeksi karhunputkien viereen ja käyttämään muutaman minuutin hieman meitä pienempien eliöiden elämän tarkkailuun. Sitä kautta saattaa avautua aivan uusi maailma, joka olisi ollut aiemminkin helposti nähtävissä.

68 views
bottom of page