top of page
  • Writer's pictureJani Heino

Sivilisaation rappion viimeiset päivät vainotun yksilön näkökulmasta

Tämä kuvitteellinen tarina, joka saattaa tosin löyhästi perustua myös tositapahtumiin suuren muutoksen aikakautena, kytkee yhteen päähenkilön, eli Satunnaisen Yksilön, näkökulmia paikallisen, alueellisen ja maailmanlaajuisen tason eräästä yksittäisestä ongelmasta. Tämän ongelman korjaaminen ei Satunnaisen Yksilön näkökulmasta näyttänyt enää olevan mahdollista tänä aikakautena, joten hän alkoi jo katsomaan kohti valoisampaa tulevaisuutta. Tarinan tulevaisuudessa kaikki rakennetaan perustuksista alkaen uudestaan siten, että esimerkiksi yhteiskuntia ei enää muurata vapaasti vain harvojen toimesta, vaan kaikkien vapaiden ihmisten yhteistyön kautta.


Satunnainen Yksilö kokee jatkuvaa häirintää ja vainoa. Häirintää aiheuttavat erityisesti toimivat kenttäagentit, salaiset seuranta-agentit sekä viralliset salapoliisiagentit. Mihin tai keihin nämä agentit kuuluvat jääköön toistaiseksi mainitsematta. Eräs toimiva kenttäagentti esimerkiksi häiriköi Satunnaista Yksilöä muun muassa jatkuvasti tapahtuneella, aamuöisellä mönkijäajelulla sekä päiväsaikaan mönkijän tyhjäkäynnillä. Tämä toimiva kenttäagentti tietenkin tekee kaiken mahdollisimman lähellä Satunnaisen Yksilön omistamaa yksityisaluetta. Toinen toimiva kenttäagentti tulee yksityisalueelle luvatta yöllä, käyttäen kevyttä punaista spraymaalia merkatakseen pihakivetystä ja ilmeisesti osoittaakseen, että idiootti (eli toimiva kenttäagentti) vieraili täällä. Kolmatta ryhmää edustavat toimivat kenttäagentit tekevät jotain aiemmin näkemätöntä. He toki vierailevat useamman kerran Satunnaisen Yksilön yksityisalueella normaalimpaan toimivien kenttäagenttien tapaan, mutta ensimmäistä kertaa väärinkäyttävät hevosia aiheuttamaan samanaikaista kotirauhan häirintää sekä ilkivaltaa. Satunnaisella Yksilöllä ei ole mitään hevosia vastaan, mutta hevosia väärinkäyttäviä toimivia kenttäagentteja hän ei kovin korkealle arvosta. Pelkästään toimivien kenttäagenttien tekemisistä saisi kirjoitettua kokonaisen kirjan, joka olisi sekoitus farssia ja komediaa sekä sisältäisi eloisia kuvauksia lukuisista sketsiesityksistä vuosien varrelta.


Satunnainen Yksilö kokee niin sanottua katuteatteria monin paikoin mihin sitten ikinä meneekin. Katuteatteria harjoittavat toimivat kenttäagentit. Katuteatterin muotoja ovat muun muassa kännykän tahallinen hinkkaaminen tai kännykkään kovaäänisesti puhuminen juuri ohittaessa Satunnaista Yksilöä. Monesti toimivilla kenttäagenteilla on näissä yhteyksissä kasvoillaan ilme, jota Satunnainen Yksilö kutsuu agenttien hive mind -ilmeeksi. Tälle ilmeelle on tyypillistä epätodellinen virneen ja irvistyksen välimuoto, joka toistuu riippumatta siitä, kenestä toimivasta kenttäagentista on kyse. Toimivien kenttäagenttien oletetaankin saaneen koulutusta sekä harjoitelleen tunteja tuntien perään saadakseen kasvoilleen tämän epätodellisen ilmeen, jonka alkuperää joku on epäillyt jopa jossain määrin demoniseksi.


Salainen seuranta-agentti edustaa erittäin ovelalta vaikuttavaa agenttityyppiä. Satunnainen Yksilö tosin havaitsi erään paikallisella tasolla toimineen salaisen seuranta-agentin erittäin salaisen toiminnan jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Erään käytännön kokeen aikana Satunnainen Yksilö tarkoituksella kävi samassa kohtaa omaa yksityisaluettaan useita kertoja peräjälkeen. Jokaisella kerralla salainen seuranta-agentti ryntäsi tuvan piilostaan terassilleen. Kokeen viimeisimmällä kerralla terassilta kuului kovaa kolinaa, eli ilmeisesti salainen seuranta-agentti potkaisi ämpärin kumoon. Huvittavinta tässä yhteydessä oli se, että salainen seuranta-agentti ryntäsi terassilleen vain kylpytakki päällään, joten mietittäväksi jäi, jäikö salaiselta seuranta-agentilta jonkinlainen henkilökohtainen toiminta kesken vai yrittikö salainen seuranta-agentti vain ovelasti naamioitua harmittomaksi saunojaksi kylpytakissaan. Mene ja tiedä, mutta tuon hetken jälkeen Satunnainen Yksilö hämmennyksestään selviydyttyään lähes repesi liitoksistaan vesisilmin nauraen. Salaisten seuranta-agenttien seurantatoimenpiteitä vuosia havainnoineena Satunnainen Yksilö ei voi muuta kuin todeta, että joko tämä salainen seuranta-agentti on vain hyvin huonosti koulutettu tehtäväänsä tai kouluttajaorganisaatio ei ainakaan voi tämän salaisen seuranta-agentin varaan omaa tulevaisuuttaan rakentaa.


Salaisen seuranta-agentin ja toimivan kenttäagentin välimuotoja voi tavata esimerkiksi päivittäistavarakaupoissa. Näissä tapauksissa päivittäistavarakaupan henkilökunnan jäsenet saattavat ensin raivoisasti jollekin muulle möykättyään yrittää kaupankärryillä jyrätä asiakkaana olleen Satunnaisen Yksilön päälle. Tämä tapahtui Satunnaiselle Yksilölle kahdesti samassa päivittäistavaraliikkeessä kahden peräkkäisen käyntikerran aikana. Mielenkiintoista on se, että toisella puolella maailmaa eräille toisille satunnaisille yksilöille on päivittäistavaraliikkeissä tehty vastaavaa häirintää. Tämä vastaavuus antaa olettaa, että toimivilla kenttäagenteilla ja salaisilla seuranta-agenteilla on yhteinen pelikirja, jota käytetään paikallisilla ja alueellisilla tasoilla ympäri maailman.


Viralliset salapoliisiagentit pyörittävät toimintaa taka-alalla, luoden kieroutuneessa mielessään paikallisesti toimiville kenttäagenteille ja salaisille seuranta-agenteille ovelia juonia ja toimintatapoja sovellettavaksi. Usean vuoden kokemuksen perusteella Satunnainen Yksilö on tosin havainnut, että strategisessa ja taktisessa mielessä joko virallisten salapoliisiagenttien ohjeistus on parhaimmillaankin ollut hyvin puutteellista tai sitten toimivat kenttäagentit ja salaiset seuranta-agentit ovat tehtävissään vain harvinaisen aikaansaamattomia koheltajia ja itse tiedostamattaan täysin pellemäisiä hahmoja itsestään tekeviä.


Satunnaisen Yksilön haaveena on tulevaisuus, joka rakentuisi vapaiden ihmisten yhteistyölle. Tämä olisi siis vapaaehtoiseen yhteistyöhön perustuvaa toimintaa itsenäisten yksilöiden, löyhien ihmisryhmien tai vapaiden kansakuntien välillä ilman, että mikään suurempi sateenvarjo-organisaatio tai kattojärjestö sanelisi alemmille tasoille mitä tulee tehdä tai että pienen pieni ryhmä muuraisi turhan vapaasti huterat perustukset lopulta romahtavalle korttitalolle. Toisten kunnioittaminen vapaina ja itsenäisinä yksilöinä olisi tulevaisuudessa kaiken ytimessä. Tässä tavoiteltavassa tulevaisuudessa ei enää myöskään suvaittaisi toimintaa, jota toimivat kenttäagentit, salaiset seuranta-agentit sekä viralliset salapoliisiagentit ovat harjoittaneet pitkään ympäri maailmaa.


Satunnainen Yksilö miettii myös kirjan kirjoittamista aiheesta. Kirja keskittyisi sivilisaation rappion viimeisiin päiviin yksilön näkökulmasta, tässä tapauksessa siis yksilön, joka joutuu sateenvarjo-organisaation tai muunlaisen kattojärjestön häirinnän ja vainon kohteeksi. Satunnainen Yksilö ei ole yksin, vaan vain yksi hahmo vastaavaa kokeneiden muiden satunnaisten yksilöiden joukossa maailmassamme.

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page