top of page
  • Writer's pictureJani Heino

Hiastinhaaran suojelualueen keväistä linnustoa

Updated: May 23, 2023

Hiastinhaaran pieni Natura 2000-alue suojeltua Perämeren rantametsikköä ja ranta-alueita on mielenkiintoinen retkikohde. Alueelle on kotoani matkaa vain noin viisi kilometriä, joten siellä ehtii hyvin käymään varhain aamulla myös arkipäivisin. Toukokuun aikana olen useita kertoja vieraillut alueen luontopolulla ja lintutornilla. Ohessa muutamia otoksia alueella tavattavista lajeista. Kaikki kuvat on otettu muutaman aamun aikana tämän vuoden toukokuussa.
Toukokuun alkupuolella havaitsin alueella kohtalaisia parvia isokoskeloita, tukkasotkia sekä haapanoita. Parvien seassa oli ajoittain muita sorsalintuja, kuten esimerkiksi telkkiä. Yksittäisen uivelokoiraan havaitsin myös lennossa telkkien mukana. Alla eri kuvissa on pääasiassa tukkasotkia sekä haapanoita, joskin kuviin monesti sattui mukaan myös muita lajeja.
En yleensä ota kovin paljon lajien varsinaisia muotokuvia, vaan yritän mieluummin kuvata eliöitä siten, että niiden ympäristö on paremmin mukana kokonaisuudessa. Alla sorsalinnuista muutamia kuvia, joissa kuitenkin itse kuvan kohde tai kohteet tulevat myös paremmin ympäristöstä esille. Kuvat alla ovat järjestyksessä haapanat, sinisorsat, jouhisorsa, lapasorsapariskunta, telkkäpariskunta sekä isokoskelopariskunta.
Hiastinhaaran alueella on myös melko runsaslukuisesti kahlaajia. Yleisimmät lajit ovat omien havaintojeni mukaan rantasipi, liro ja taivaanvuohi, joiden lisäksi sain kuvattua myös valkoviklon ja suokukon, jotka esiintyvät neljännessä ja viidennessä kuvassa alla.Joutsenia kuvailin Iijoen suistoalueella ja Iin edustan rannikolla jo huhtikuussa. Alla kaksi otosta toukokuulta. Molemmat kuvat otettu Hiastinhaaran lintutornilta.
Petolinnuista toistaiseksi olen Hiastinhaaran lintutornista saanut kuvattua vain kalasääsken. Kuvan yksilö oli saalistamassa Hiastinlahdellla noin kello 5 eräänä toukokuisena aamuna.Hiastinhaaran alue on helposti saavutettavissa, ja sitä voi suositella lyhyen retken kohteeksi. Alue on aidattu, koska se toimii myös rantalaitumena lampaille. Varoituksen sanana maininta, että oletan luontopolun alueella olevan kohtalaisesti puutiaisia, koska Hiastinhaaran vartta muutama kilometri idän suuntaankin puutiaisia on paikoin kohtalaisen runsaasti. Kannattaa ottaa siis punkkipihditkin mukaan varusteisiin.

77 views

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page